Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa pieczarkowa z indykiem
70 min
średni
02.11.2023
Zupa pieczarkowa z indykiem to kremowa, aromatyczna zupa z dodatkiem delikatnego mięsa z indyka. Dobrze doprawiona, z dodatkiem świeżego pieczywa to świetna propozycja – zarówno na pierwsze danie, jak i jako samodzielny posiłek.
Składniki
- 600 g piersi z indyka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- garstka świeżych liści natki pietruszki
Jak zrobić zupa pieczarkowa z indykiem
- Indyka opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.
- W głębokim rondlu podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso i smażyć przez 5 minut.
- Do podsmażonego mięsa dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut.
- Podsmażone składniki zalać bulionem i doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
- Po zagotowaniu się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie
- Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Zagotować.
- Zupę podawać ze świeżym pieczywem i natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze