Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa z topinambura i ziemniaków
35 min
średni
02.11.2023
Zupa z topinambura i ziemniaków to zupa krem, idealna na sycące pierwsze danie lub kolację. Polecamy podawać z dekoracją ze śmietany i jeść z dodatkiem świeżego pieczywa.
Składniki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g topinambura, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1l bulionu warzywnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- starta gałka muszkatołowa do smaku
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
Jak zrobić zupa z topinambura i ziemniaków
- W rondlu rozgrzać masło z olejem i podsmażać w tym cebulę z czosnkiem przez 5 minut aby cebula się zeszkliła.
- Dodać ziemniaki i topinambur i smażyć kolejne 3 minuty stale mieszając. Dodać bulion i zmniejszyć ogień pod garnkiem.
- Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dodać więcej zupy lub bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze