Ciasto z gruszkami

Przepis na Ciasto z gruszkami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto z gruszkami to bardzo proste do przygotowania ciasto z dodatkiem gruszek i odrobiny mielonych goździków. Polecamy wypróbować ten przepis nawet tym, którzy na co dzień nie pieką. Dobrze smakuje przyprószone cukrem pudrem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto z gruszkami

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą blachę do ciasta o długości 23 cm. Odwrócić blachę nad zlewem do góry dnem, aby strząsnąć nadmiar bułki tartej.
  2. Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać cukier, sól, mąkę i goździki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (będzie dość gęste, ale to nie problem).
  3. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w grube plasterki lub łódeczki.
  4. Wyłożyć ciasto szpatułką do przygotowanej blachy i wyrównać wierzch. Rozłożyć kawałki gruszek, wciskając je delikatnie w ciasto.
  5. Na wierzchu ułożyć małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut, aż ciasto się z wierzchu lekko przyrumieni.
  6. Do podania posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.