Ciasto śliwkowe

Przepis na Ciasto śliwkowe
Czas przygotowania70 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto śliwkowe to ciasto z masą śliwkową, przygotowaną ze śliwek z puszki, ich syropu, mąki kukurydzianej i odrobiny cukru waniliowego. W sezonie można wmieszać także świeże owoce – wzbogaci to smak masy. To słodkie ciasto świetnie sprawdzi się jako deser, polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto śliwkowe

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki na spód i wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
  2. Białko ubić. Tortownicę wysmarować tłuszczem; stolnicę lekko posypać mąką.
  3. Do ciasta wyjętego z lodówki powoli wmieszać białko.
  4. Wyłożyć ciastem spód i brzegi tortownicy. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec przez około 40 min, w nagrzanym piekarniku
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: do małego rondelka wlać syrop ze śliwek, sok cytrynowy i dodać mąkę kukurydzianą. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Ostudzić.
  6. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z piekarnika, polać ciasto śliwkowym syropem. Na to wyłożyć śliwki i posypać cukrem waniliowym.
  7. Piec jeszcze ok 15 min.
  8. Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, obrócić o 180 stopni, do góry nogami, pokroić i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.