Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Grillowany kurczak na puszce z piwem
125 min
średni
02.11.2023
Grillowany kurczak na puszce z piwem to soczysty kurczak z ziołami i przyprawami, z piwno-cytrynowym posmakiem. Można przygotować go w piekarniku lub na grillu, podczas ciepłego dnia. Polecamy podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Jak zrobić grillowany kurczak na puszce z piwem
- Bierzemy całego kurczaka. Oddzielamy palcami skórę od tuszki tak aby nie przerwać skóry. Robimy to zarówno od strony dolnej (szczególną uwagę poświęcamy udom), jak i od strony szyi.
- Następnie pomiędzy skórę a tuszkę upychamy masło (które przyprawiamy wybranymi ziołami i przyprawami) i równomiernie rozkładamy je pod skórą kurczaka.
- Otwieramy dużą puszkę z ulubionym piwem i przelewamy połowę piwa do kubka. Na puszcze umieszczamy połówkę cytryny (tak aby cytrynowy aromat wyzwolony przez parujące piwo rozszedł się po kurczaku). Dodatkowo do środka kurczaka można wrzucić odrobinę ulubionych ziół.
- Następnie na puszce z połówką cytryny umieszczamy kurczaka.
- Wiążemy skrzydełka kurczaka ze sobą z przodu, udka zaś tak aby kurczak na puszce stał najstabilniej (jego środek ciężkości musi wypaść w samym środku). Pamiętamy o tym, że dokładnie obwiązujemy dolne partie kurczaka, aby całe masło od razu nie wypłynęło nam spod skóry.
- Mieszamy słodką i ostrą paprykę i posypujemy kurczaka z wierzchu.
- Piekarnik: Przygotowujemy blachę, wykładamy ją folią aluminiową. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak, 1kg to 1 godzina, z termoobiegiem. Co jakiś czas polewamy go delikatnie piwem.
- Grill: pod kurczakiem umieszczamy folię aluminiową z zagiętymi do góry rogami, aby tłuszcz mógł do niej skapywać. Górę kurczaka przykrywamy folią aluminiową, aby utrzymać ciepło. Grillujemy, dopóki kurczak nie będzie dobry w środku. Co jakiś czas skrapiamy kurczaka piwem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze