Gulasz z królika

Przepis na Gulasz z królika
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1,5 l zimnej wody
  • 1 kg królika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 bulionetka (najlepiej wołowa)
  • 200 ml wrzątku
  • ewentualnie wegeta do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić gulasz z królika

  1. Pokrojone warzywa i czosnek włożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz i zioła, i zalać wszystko zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować.
  2. W tym czasie pokroić królika na mniejsze części i włożyć na patelnię, podlewając oliwą. Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony – w sumie ok. 2-3 minuty. Odłożyć królika do miski
  3. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodać bulionetkę, zaczekać aż się rozpuści, a następnie dodać kawałki królika.
  4. Można też dodać wegetę do smaku.
  5. Przed podaniem rozgrzać miseczki w piekarniku i nakładać gulasz chochelką do ciepłych miseczek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.