Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Gulasz z królika
70 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 l zimnej wody
- 1 kg królika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 bulionetka (najlepiej wołowa)
- 200 ml wrzątku
- ewentualnie wegeta do smaku
Jak zrobić gulasz z królika
- Pokrojone warzywa i czosnek włożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz i zioła, i zalać wszystko zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować.
- W tym czasie pokroić królika na mniejsze części i włożyć na patelnię, podlewając oliwą. Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony – w sumie ok. 2-3 minuty. Odłożyć królika do miski
- Gdy woda w garnku się zagotuje, dodać bulionetkę, zaczekać aż się rozpuści, a następnie dodać kawałki królika.
- Można też dodać wegetę do smaku.
- Przed podaniem rozgrzać miseczki w piekarniku i nakładać gulasz chochelką do ciepłych miseczek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze