Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kurczak z warzywami
40min
średni
02.11.2023
Kurczak z warzywami to sprawdzony, smaczny pomysł na obiad, który zadowoli każdego, nawet największego niejadka. Polecamy nasz przepis na piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw, wypróbuj.
Spis treści:
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200g małych, najlepiej młodych ziemniaków, pokrojonych w plasterki lub łódeczki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200g mieszanych warzyw wiosennych (np. brokuły, groch, bób, plasterki cukinii, mogą być mrożone)
- 2 łyżki crème fraîche (opcjonalnie)
- szczypta estragonu, posiekanego
Jak zrobić kurczak z warzywami
- Pokrój piersi na kawałki i smaż kurczaka na oleju, na szerokiej patelni, przez ok 5 minut z każdej strony.
- Dorzuć ziemniaki i kontynuuj, aż zrobią się złociste.
- Zalej bulionem drobiowym, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki zostaną prawie ugotowane.
- Zdejmij pokrywę i zwiększ ogień. Gotuj bulion, aż większość wyparuje. Dorzuć warzywa, przykryj ponownie i gotuj przez około 3-5min.
- Jeśli chcesz na koniec możesz dodać crème fraîche, aby uzyskać kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem i dodaj estragon.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze