Parówki w cieście francuskim

Przepis na Parówki w cieście francuskim
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na każdą imprezę – szybka i prosta w przygotowaniu dla gospodarza, smaczna i sycąca dla gości. Proponujemy podawać posypane ziarnami sezamu.

Składniki

  • ½ łyżki oleju roślinnego, do wysmarowania blachy
  • ½ opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 16 parówek wieprzowych
  • 1 żółtko jaja, rozbite
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Promocje na składniki

Jak zrobić parówki w cieście francuskim

  1. Podgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200/220C i wysmaruj tłuszczem dużą blaszkę do pieczenia.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paski ok 10x16cm.
  3. Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta, owijając je dookoła. Porozkładaj je na papierze do pieczenia i włóż na 15min do lodówki.
  4. Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką wody i rozsmaruj na parówkach, owiniętych ciastem. Posyp je sezamem, a następnie piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.