parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim - przepis

Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na każdą imprezę – szybka i prosta w przygotowaniu dla gospodarza, smaczna i sycąca dla gości. Proponujemy podawać posypane ziarnami sezamu.

parówki w cieście francuskim

Składniki

½ łyżki oleju roślinnego, do wysmarowania blachy

½ opakowania gotowego ciasta francuskiego

16 parówek wieprzowych

1 żółtko jaja, rozbite

2 łyżki ziaren sezamu

Jak zrobić Parówki w cieście francuskim

1

Podgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200/220C i wysmaruj tłuszczem dużą blaszkę do pieczenia.

2

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paski ok 10x16cm.

3

Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta, owijając je dookoła. Porozkładaj je na papierze do pieczenia i włóż na 15min do lodówki.

4

Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką wody i rozsmaruj na parówkach, owiniętych ciastem. Posyp je sezamem, a następnie piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X