
Parówki w cieście francuskim - przepis
Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na każdą imprezę – szybka i prosta w przygotowaniu dla gospodarza, smaczna i sycąca dla gości. Proponujemy podawać posypane ziarnami sezamu.

Składniki
½ łyżki oleju roślinnego, do wysmarowania blachy
½ opakowania gotowego ciasta francuskiego
16 parówek wieprzowych
1 żółtko jaja, rozbite
2 łyżki ziaren sezamu
Jak zrobić Parówki w cieście francuskim
1
Podgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200/220C i wysmaruj tłuszczem dużą blaszkę do pieczenia.
2
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paski ok 10x16cm.
3
Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta, owijając je dookoła. Porozkładaj je na papierze do pieczenia i włóż na 15min do lodówki.
4
Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką wody i rozsmaruj na parówkach, owiniętych ciastem. Posyp je sezamem, a następnie piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote.
Tags:
LidiaKa