Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami
90 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 50 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 szklanka (200 g) kaszy jęczmiennej perłowej
- 1/2 szklanki (70 g) orzechów piniowych (lub włoskich)
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1/2 szklanki (50 g) posiekanych pieczarek
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 400 ml bulionu warzywnego
Jak zrobić pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
- Na patelni stopić masło, dodać cebulę, kaszę i orzeszki. Smażyć na średnim ogniu, stale mieszając, aż kasza się lekko przyrumieni.
- Dodać dymkę, pieczarki i pietruszkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2 l. Dodać bulion i wymieszać.
- Piec przez 75 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze