Pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami

Przepis na Pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 50 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 szklanka (200 g) kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 szklanki (70 g) orzechów piniowych (lub włoskich)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki (50 g) posiekanych pieczarek
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 400 ml bulionu warzywnego

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Na patelni stopić masło, dodać cebulę, kaszę i orzeszki. Smażyć na średnim ogniu, stale mieszając, aż kasza się lekko przyrumieni.
  3. Dodać dymkę, pieczarki i pietruszkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2 l. Dodać bulion i wymieszać.
  4. Piec przez 75 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.