pierogi babuni

Pierogi babuni - przepis

pierogi babuni

Składniki

3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

55 g masła + 2 łyżki masła

3 plasterki boczku, drobno posiekanego

3 cebule, drobno posiekane

700 g mielonej wołowiny

225 g mielonego mięsa wieprzowego

225 g pieczarek lub innych grzybów, drobno posiekanych

1 łyżka bulionu w proszku

1 szczypta soli i pieprzu do smaku

1 łyżka posiekanego świeżego koperku

575 g mąki

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka, lekko ubite

235 ml (1 szklanka) wody lub tyle, ile będzie potrzeba

Jak zrobić Pierogi babuni

1

Włożyć ziemniaki do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem aż będą miękkie, około 20 minut. Odsączyć i odparować przez 1-2 minuty, a następnie utłuc.

2

W międzyczasie stopić 2 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać boczek i gotować, aż tłuszcz zacznie się topić, a boczek zacznie brązowieć, około 5 minut. Dodać cebulę i kontynuować smażenie, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 5 minut. Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Podsmażać, aż mięso będzie grudkowate i nie będzie różowe, około 10 minut.

3

Na koniec dodać pokrojone grzyby, bulion, sól, pieprz i koperek. Przykryć i dusić, aż grzyby zmiękną, około 5 minut. Dodać puree ziemniaczane, a następnie odstawić nadzienie do ostygnięcia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić wgłębienie w środku. Dodać 2 ubite jajka, sól i tyle wody, aby powstało miękkie ciasto. Ugniatać ciasto na powierzchni dobrze posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto do 1/2 cm grubości, a następnie wykroić koła o średnicy 12 cm.

5

Nałożyć łyżką farsz na wykrojone ciasto, a następnie zwilżyć krawędzie pozostałymi ubitymi jajkami i złożyć, tworząc półkola. Docisnąć mocno krawędzie.

6

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucać pierogi po kilka na raz, i gotować aż wypłyną na powierzchnię, około 2 minuty. Gdy pierogi będą ugotowane, wyciągnąć łyżką cedzakową i opłukać aby ostygły. Odstawić.

7

Roztopić pozostałą 1/4 szklanki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać ugotowane pierogi i smażyć po obu stronach, aż będą gorące i złociste, około 5 minut. Podawać.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X