Pierogi z kapustą kiszoną

Przepis na Pierogi z kapustą kiszoną
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 5 szklanek mąki
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli i cukru
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 100 g oleju
  • sól i pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić pierogi z kapustą kiszoną

  1. Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na smalcu (najlepiej) lub na oleju. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę. (Uwaga, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dobrze jest ją wcześniej przepłukać pod wodą.
  2. Smażyć na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i lekko przyciemni kolor. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Ciasto rozwałkować na cienkie koło i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżce farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką by nie obeschły.
  4. W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować ok. 5 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.
  5. Pierogi można podsmażyć na ładny, złoty kolor. Podawać z przysmażoną cebulką lub ze śmietaną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.