Pilaw z indykiem i kurkami

Przepis na Pilaw z indykiem i kurkami
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 150 g ryżu basmati
  • 200 g filetu z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g świeżych kurek
  • sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić pilaw z indykiem i kurkami

  1. Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
  2. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.
  3. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty.
  4. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.
  5. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.