Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pilaw z indykiem i kurkami
40 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 150 g ryżu basmati
- 200 g filetu z indyka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g świeżych kurek
- sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Jak zrobić pilaw z indykiem i kurkami
- Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
- Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.
- Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty.
- Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze