Placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym

Przepis na Placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
Liczba komentarzy 2
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym

  1. Ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości. Dobrze jest to zrobić poprzedniego dnia, będą miały czas aby spokojnie wystygnąć.
  2. Ostudzone ziemniaki obierz i przepuść przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia, przełóż do miski.
  3. Dodaj jajka, posiekany koperek i szczypiorek, kurkumę, curry, mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj do połączenia składników. Masy ziemniaczanej nie ugniataj, placki będą bardziej puszyste.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety.
  5. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Pieczarki opłucz pod zimną bieżącą wodą, wyczyść ręcznikiem lub ściereczką.
  8. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota.
  9. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste.
  10. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  11. Sos redukuj dosłownie kilka minut na średnim ogniu.
  12. Można go wzbogacić o łyżkę sosu sojowego, wtedy smak będzie pełniejszy.
  13. Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami warzywnymi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar SunTrack 14.08.2023 Myślałam, że placki to wyłącznie z ziemniaków surowych - wypróbuję przepis koniecznie!
Avatar Anna 03.04.2022 Super przepisy dziękuje , pozdrawiam