Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym
średni
2
02.11.2023Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczka curry w proszku
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia
- Sos:
- 1 mała cebula
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 300 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżka jasnego sosu sojowego
Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym
- Ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości. Dobrze jest to zrobić poprzedniego dnia, będą miały czas aby spokojnie wystygnąć.
- Ostudzone ziemniaki obierz i przepuść przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia, przełóż do miski.
- Dodaj jajka, posiekany koperek i szczypiorek, kurkumę, curry, mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj do połączenia składników. Masy ziemniaczanej nie ugniataj, placki będą bardziej puszyste.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety.
- Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, 2-3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Pieczarki opłucz pod zimną bieżącą wodą, wyczyść ręcznikiem lub ściereczką.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota.
- Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste.
- Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Sos redukuj dosłownie kilka minut na średnim ogniu.
- Można go wzbogacić o łyżkę sosu sojowego, wtedy smak będzie pełniejszy.
- Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami warzywnymi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze