Shepherd's pie

Przepis na Shepherd's pie
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 450 g mielonej, chudej jagnięciny
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 marchewki, drobno posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 360 ml wywaru z jagnięciny lub wołowiny, najlepiej domowej roboty
  • 100 g czerwonej soczewicy (połówki)
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • gałązki natki pietruszki, do przybrania
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 500 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
  • 75 ml chudego mleka
  • 25 g masła
  • sól i pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić shepherd's pie

  1. Ugotować ziemniaki, rozgnieść z mlekiem na puree i odstawić.
  2. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić jagnięcinę i smażyć na dużym ogniu około 5 minut, mieszając energicznie drewnianą łyżką, by rozdrobnić mięso, powinno przyrumienić się lekko.
  3. Przesunąć jagnięcinę na bok patelni i wrzucić cebulę, marchewki, pory, seler, pasternak, soczewicę przyprawy. Dodać przecier pomidorowy i sos worcestershire, podlewać bulionem. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko przyrumieniona.
  4. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami i wyrównać. Na to nałożyć warstwę ziemniaków puree i także wyrównać.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 15-20 min

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.