Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Shepherd's pie
55 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 450 g mielonej, chudej jagnięciny
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 marchewki, drobno posiekane
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 360 ml wywaru z jagnięciny lub wołowiny, najlepiej domowej roboty
- 100 g czerwonej soczewicy (połówki)
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- gałązki natki pietruszki, do przybrania
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 500 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
- 75 ml chudego mleka
- 25 g masła
- sól i pieprz
Jak zrobić shepherd's pie
- Ugotować ziemniaki, rozgnieść z mlekiem na puree i odstawić.
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić jagnięcinę i smażyć na dużym ogniu około 5 minut, mieszając energicznie drewnianą łyżką, by rozdrobnić mięso, powinno przyrumienić się lekko.
- Przesunąć jagnięcinę na bok patelni i wrzucić cebulę, marchewki, pory, seler, pasternak, soczewicę przyprawy. Dodać przecier pomidorowy i sos worcestershire, podlewać bulionem. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko przyrumieniona.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami i wyrównać. Na to nałożyć warstwę ziemniaków puree i także wyrównać.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 15-20 min
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze