Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ziołowa lasagne z bakłażanem
100 min
średni
02.11.2023
Ziołowa lasagne z bakłażanem to wegetariańska wersja lasagne, z farszem pomidorowo-bakłażanowym, z dodatkiem innych warzyw. Polecamy wypróbować przepis na tą pyszną, alternatywną wersję lasagne.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 liść laurowy
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 100 g pieczarek, grubo posiekanych
- 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego oregano
- 6 listków posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżka suszonej)
- 2 duże bakłażany, pokrojone w kostkę
- skórka otarta z 1 cytryny
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- ok 18 płatów świeżej lasagne
- 450 g twarożku wiejskiego
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100 ml półtłustego mleka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz
Jak zrobić ziołowa lasagne z bakłażanem
- Rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Dodać nasiona kopru włoskiego i liść laurowy. Smażyć kilka sekund, aż zaczną skwierczeć, przyciskając liść laurowy łyżką, by wydobyć z niego smak i aromat.
- Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę, pieczarki, majeranek lub oregano i szałwię. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nie przyrumienią się.
- Do podsmażonych warzyw wrzucić pokrojone bakłażany i skórkę z cytryny i starannie wymieszać, żeby wchłonęły powstały sos i oliwę. Dusić 5 minut, często mieszając.
- Dodać pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- W czasie gdy warzywa się duszą, wrzucić płaty lasagne do wrzątku i gotować je 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Starannie odcedzić płaty i ułożyć na czystej ściereczce w jednej warstwie, by wyschły.
- Utrzeć mikserem twarożek wiejski z mąką i jajkiem na gładka masę. Można też przetrzeć go przez gęste sito, następnie dodać mąkę oraz jajko i utrzeć ręcznie.
- Wlać mleko i miksować lub ucierać ręcznie jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwę płatów makaronu. Wlać połowę sosu bakłażanowego i masy twarożkowej do naczynia. Usunąć liść laurowy. Ułożyć na wierzchu drugą warstwę płatów makaronowych, wlać resztę masy twarożkowej i sosu i przykryć pozostałymi płatami tak, by równo na siebie zachodziły.
- Posypać parmezanem. Piec około 45 minut, aż sos zgęstnieje i przyrumieni się na ciemnozłocisty kolor.
- Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika. W tym czasie potrawa nieco ostygnie i lekko się zsiądzie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze