Zupa szparagowa

Przepis na Zupa szparagowa
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 500 g szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 750 ml wody
  • sól
  • szczypta cukru
  • 100 g masła
  • 40 g mąki
  • 1 łyżka bulionu drobiowego w proszku (lub kostka rosołowa)
  • 1 żółtko
  • 125 ml śmietany do zup
  • biały pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa szparagowa

  1. Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier, zagotować. Dodać szparagi i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić szparagi na sitku tak, aby woda ściekała z nich znów do garnka.
  2. W osobnym rondelku stopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, stale mieszając. Nadal mieszać i dodawać stopniowo wodę ze szparagów oraz bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
  3. W osobnym naczyniu ubić żółtko ze śmietaną. Zmniejszyć ogień pod zupą, aby się nie gotowała i mieszając dodać masę żółtkowo-śmietanową. Nie doprowadzać do ponownego wrzenia.
  4. Dodać do zupy resztę masła, doprawić solą i pieprzem.
  5. Nalewać na talerze i dekorować natką pietruszki i główkami szparagów.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.