Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa szparagowa
35 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 500 g szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
- 750 ml wody
- sól
- szczypta cukru
- 100 g masła
- 40 g mąki
- 1 łyżka bulionu drobiowego w proszku (lub kostka rosołowa)
- 1 żółtko
- 125 ml śmietany do zup
- biały pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki
Jak zrobić zupa szparagowa
- Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier, zagotować. Dodać szparagi i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić szparagi na sitku tak, aby woda ściekała z nich znów do garnka.
- W osobnym rondelku stopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, stale mieszając. Nadal mieszać i dodawać stopniowo wodę ze szparagów oraz bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
- W osobnym naczyniu ubić żółtko ze śmietaną. Zmniejszyć ogień pod zupą, aby się nie gotowała i mieszając dodać masę żółtkowo-śmietanową. Nie doprowadzać do ponownego wrzenia.
- Dodać do zupy resztę masła, doprawić solą i pieprzem.
- Nalewać na talerze i dekorować natką pietruszki i główkami szparagów.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze