Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sałatka z buraków z fetą
średni
02.11.2023
Sałatka z buraków z dodatkiem fety to klasyczne połączenie, które zna każdy wielbiciel sałatek. Nasz przepis przełamuje jej smak chrupiącymi pestkami dyni, które stanowią świetne uzupełnienie dla tej propozycji.
Składniki
- 1kg małych buraków
- 200g sera feta
- 100 g prażonych pestek dyni
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki białego octu balsamicznego lub białego wina
- 2 łyżki oleju rzepakowego extra virgin
- trochę natki pietruszki do podania
Jak zrobić sałatka z buraków z fetą
- Umieść buraki w dużym garnku z wodą, przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 20-30 minut do miękkości – w zależności od wielkości buraków. Podczas gotowania sprawdzaj ich miękkość widelcem.
- Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz buraki ostrym nożem (najlepiej załóż do tego rękawiczki, żeby sok nie poplamił rąk) i pokrój na kawałki.
- Aby otrzymać dressing zmieszaj ocet, olej i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj z burakami.
- Ułóż na półmisku, dodaj pokruszoną fetę , pestki dyni i pietruszkę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze