Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Placek z jabłkami
65min
średni
02.11.2023
Placek z jabłkami to klasyka wypieków. Jabłka, miód i cynamon to połączenie smaków, które znam każdy. Jest wiele sposobów na podawanie tego placka, my polecamy wersję na ciepło z crème fraîche, lodami lub jogurtem naturalnym, słodkim sosem, bitą śmietaną albo prażonymi płatkami migdałów.
Spis treści:
Jak zrobić placek z jabłkami
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C, z termoobiegiem.
- Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj masło lub margarynę. Używając dłoni, wymieszaj razem, aż całość będzie przypominać w strukturze bułkę tartą.
- Dodaj około 3 łyżki zimnej wody – 1 łyżka na raz – by związać mieszaninę w kulkę. Następnie owiń folią spożywczą i pozostaw do schłodzenia w lodówce podczas przygotowywania jabłek lub przez 30 minut, jeśli masz czas.
- Gdy ciasto się schładza, wytnij środki jabłek, a następnie pokrój na kawałki o równej wielkości, aby wszystkie ugotowały się w tym samym czasie. Włóż jabłka do naczynia żaroodpornego, w którym ciasto będzie pieczone, polej je miodem i dodaj cynamon oraz około 2 łyżki wody.
- Wałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż będzie wystarczająco duże, aby przykryć przygotowane naczynie. Za pomocą wałka ostrożnie podnieś ciasto i połóż je na wierzchu warstwy jabłek.
- Ostrożnie odetnij nadmiar ciasta (możesz je rozwałkować, wyciąć z niego ozdobne kształty i położyć na górze) i przyciśnij krawędzie ciasta do naczynia.
Zrób małe nacięcie w cieście, aby powietrze mogło uciekać podczas gotowania, a następnie posmaruj je rozbitym jajkiem. - Piecz ciasto w piekarniku przez 20-30 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a nadzienie będzie bulgotać. Podawaj na ciepło z crème fraîche, lodami lub jogurtem naturalnym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze