Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Wywar warzywny
70 min
średni
02.11.2023
Wywar warzywny to bulion wegetariański, przyrządzony ze świeżych warzyw i ziół, z dodatkiem masła. Na jego bazie przygotować można wiele zup i sosów.
Spis treści:
Składniki
- 15 g masła
- 225 g porów, posiekanych
- 225 g cebuli, posiekanej
- 1 duży liść laurowy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki o zmiażdżonych łodyżkach
- 225 g marchewki, pokrojonej w plasterki
- 150 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
Jak zrobić wywar warzywny
- Roztopić masło w dużym rondlu na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić pory i cebulę, zmniejszyć ogień na mały. Przykryć szczelnie rondel i dusić powoli 20 minut, nie odkrywając.
- Związać zioła nitką . Dodać do rondla razem z marchewką, selerem naciowym, solą, pieprzem i 2 litrami zimnej wody. Zwiększyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby zbierając szumowiny.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dodać szczyptę kurkumy i gotować 35 minut.
- Przecedzić wywar do dużej żaroodpornej miski i odstawić do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze