Sernik snickers

Przepis na Sernik snickers
Czas przygotowania70 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik snickers to wyśmienity, słodki sernik, kojarzący się z tym kultowym batonem, dzięki karmelowo-orzechowym połączeniu smakowym. Efektowny deser świetnie sprawdzi się na wizytę gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik snickers

  1. Spód: składniki połączyć i zagnieść ciasto, piec w temperaturze 180°C ok15 minut.
  2. Krem orzechowy: orzechy wrzucić do blendera, dodać cukier i miksować z roztopionym masłem, aż osiągnie konsystencję pasty.
  3. Masa serowa: zmiksować cukier z serem. Miksując, dodawać warstwę orzechową, sól i 1/3 puszki masy kajmakowej, po jednym jajku na raz, esencję waniliową i budyń. Wymieszać wszystko na gładką masę.
  4. Pozostała masę kajmakową rozłożyć na spodzie ciasta. Na to wylać masę serową.
  5. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Sernik pozostawić w nim jeszcze około pół godziny.
  6. Polewa: masło roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką.
  7. Gotową polewę przelać na sernik i oprószyć w ciekawy sposób posiekanymi orzeszkami. Polać sosem toffi/karmelowym.
  8. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.