Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Keks bananowo-kokosowy
70 min
średni
02.11.2023
Keks bananowo-kokosowy to słodki chlebek z dodatkiem rozgniecionych bananów, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów włoskich i aromatu migdałowego. Ten pyszny wypiek sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodka przekąska. Polecamy jeść posmarowanego masłem lub kremem orzechowym.
Składniki
- 2 jajka
- 100 g (1 szklanka) cukru
- 115 g roztopionego masła
- 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 35 g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić keks bananowo-kokosowy
- Wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i posiekanymi orzechami.
- Wybić jajka do miski i dobrze roztrzepać, aż się spienią. Dodać cukier z roztopionym masłem lub margaryną i ubić z jajkami. Domieszać rozgniecione banany i aromat migdałowy.
- Dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej wielkości około 7x13x23 cm.
- Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka wkłuta w środek ciasta wyjdzie czysta. Odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z formy. Ostudzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze