Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Orzechowa rolada drożdżowa
60 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Orzechowa rolada drożdżowa to łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, zawinięte razem z nadzieniem ze zmielonych orzechów w roladę. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem i zmiażdżonymi orzechami włoskimi.
Jak zrobić orzechowa rolada drożdżowa
- W dużej misce margarynę lub masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
- W międzyczasie wykonać masę: ubić białka na sztywno. Powoli dodawać orzechy cukier, stale mieszając. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Sposób złożenia: po upływie 15 minut ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół i cieniutko rozwałkować obydwa kawałki. Ułożyć na pierwszym cieście masę i zwinąć, tworząc roladę. Zawinąć w pergamin.
- Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Położyć obydwie rolady na blachę tak, aby łączenie pergaminu było na dole. Piec około 40 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze