Chlebek gruszkowy

Przepis na Chlebek gruszkowy
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 180 ml (3/4 szklanki) oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 330 g (2 szklanki) obranych gruszek startych na tarce
  • 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek gruszkowy

  1. W dużej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zrobić w środku wgłębienie.
  2. W osobnym naczyniu połączyć olej z jajkami, cukrem, startymi gruszkami, orzechami i wanilią. Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do dołka uformowanego w mące. Wymieszać na wilgotną masę.
  3. Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek keksowych wielkości około 7x12x20 cm.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 1 godzinę i 15 minut. Studzić na metalowej kratce nie wyjmując z form.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.