330 g (2 szklanki) obranych gruszek startych na tarce
110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Promocje na składniki
1/
Jak zrobić chlebek gruszkowy
W dużej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zrobić w środku wgłębienie.
W osobnym naczyniu połączyć olej z jajkami, cukrem, startymi gruszkami, orzechami i wanilią. Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do dołka uformowanego w mące. Wymieszać na wilgotną masę.
Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek keksowych wielkości około 7x12x20 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 1 godzinę i 15 minut. Studzić na metalowej kratce nie wyjmując z form.