Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Mazurek wielkanocny - królewski
60 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 220 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 225 g migdałów, obranych i zmielonych
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- białka z 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki
Jak zrobić mazurek wielkanocny - królewski
- Zmiksować masło z cukrem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodać migdały, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
- Utrzeć białka na sztywno. Dodawać do masy na przemian mąkę i ubite białka. Lekko wymieszać.
- Rozprowadzić ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wielkości 27×36 cm. Piec w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 40 minut. Ostudzić.
- Można polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować migdałami. Pokroić na kwadratowe kawałki i podawać do stołu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze