Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Pasta z fasoli z chili i żurawiną
15 min
średni
02.11.2023
Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli z dodatkiem chili i żurawiny to nieoczywiste połączenie smakowe, które stanowi świetny dodatek do bagietki, tosta czy pełnoziarnistej bułki. Jest to świetna opcja zarówno na śniadanie, jak i na małe co nieco w ciągu dnia.
Składniki
- puszka czerwonej fasoli (u mnie gotowanej na parze)
- dwie płaskie łyżki suszonej żurawiny (wcześniej zalane wrzątkiem)
- świeża papryczka chilli
- kilka suszonych pomidorów – u mnie 4 duże
- pół posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- 2 łyżki oliwy
Jak zrobić pasta z fasoli z chili i żurawiną
- Odlej zalewę z puszki, dwukrotnie przepłucz fasolę zimną wodą i przesyp ją do wysokiego naczynia.
- Dodaj resztę składników: żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oliwę, sporą szczyptę soli i posiekaną papryczkę chilli. Jeśli lubisz mocno pikantne smaki – dodaj papryczkę razem z pestkami, jeśli nie – usuń je.
- Wszystko miksuj blenderem, by uzyskać konsystencję kremowej pasty. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę oliwy. Sprawdź, czy jest odpowiednio słona i ostra, jeśli nie – doprawiaj według gustu.
- Podawaj na świeżym chlebie, najlepiej z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi oliwkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze