Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej
średni
Naleśniki ryżowe są miłą, bezglutenową odmianą tradycyjnych naleśników na mące pszennej. Można je podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Naleśniki ryżowe, podobnie jak te tradycyjne, przygotowuje się bardzo szybko – należy jedynie pamiętać, aby zawsze przemieszać składniki tuż przed nalaniem kolejnej porcji ciasta. Dlaczego? Ponieważ mąką ryżowa szybko opada na dno miski.
Takie naleśniki są o wiele delikatniejsze i mają swój wyjątkowy smak. Ja najczęściej podaję naleśniki ryżowe z owocami, białym serem lub tak jak dziś polane syropem daktylowym. Od czasu do czasu przygotowuje je również w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem lub wędzonym łososiem. Polecam Wam spróbować.
Składniki
- 100 g mąki ryżowej
- 250 ml mleka (można również użyć roślinnego)
- mała szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju (do ciasta) + odrobina do wysmarowania patelni
Jak zrobić naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej
- W misce przy pomocy ręcznej trzepaczki mieszamy dokładnie mąkę ryżową, mleko, jajka, sól i 2 łyżeczki oleju (można go zamienić na rozpuszczone masło).
- Natłuszczamy olejem (cienka warstwa) małą patelnię i wylewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron ostrożnie przewracając na drugą stronę.
- Uwaga! przed nalaniem kolejnej porcji ciasta zawsze mieszamy składniki.
- Tak przygotowane naleśniki ryżowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze