Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Bakłażan z parmezanem
30 min
średni
1
02.11.2023Bakłażan z parmezanem to smakowita bezmięsna zapiekanka, przygotowana z bakłażana, przecieru pomidorowego i papryki pimiento, posypana obficie mozarellą i parmezanem. To dobra propozycja na obiad, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Składniki
- 2 duże bakłażany
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 200 g papryki pimento z puszki, odsączonej i pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka suszonej mieszanki ziół
- 25 g tartego parmezanu
- 125 g tartej mozzarelli
Jak zrobić bakłażan z parmezanem
- Rozgrzać opiekacz. Usunąć ogonki z bakłażanów i pokroić je w plasterki grubości 1 cm. Ułożyć na ruszcie. Opiekać przez 10 minut, aż przyrumienią się i zmiękną, odwracając raz na drugą stronę.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozgrzać oliwę w rondlu i smażyć czosnek przez minutę na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i zioła. Doprowadzić do wrzenia.
- ⅓ plasterków bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać ⅓ przecieru. Posypać kopiastą łyżeczką parmezanu. Nałożyć kolejne warstwy jeszcze dwa razy, kończąc przecierem.
- Wierzch posypać parmezanem i mozzarellą. Piec przez 15 minut, aż bakłażany zrobią się bardzo miękkie, a ser zacznie bulgotać. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze