Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Cantuccini- ciasteczka z migdałami
70 min
średni
02.11.2023
Ciasteczka z migdałami to pyszna, krucha przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na domowy deser, jak i drugie śniadanie do szkoły czy piknik. Ciasteczka pieczone są z dodatkiem prawdziwych migdałów, które posiadają wiele cennych wartości odżywczych.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 25 g masła, stopionego i ostudzonego
- 2 jajka
- 175 g migdałów, grubo posiekanych
Jak zrobić cantuccini- ciasteczka z migdałami
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Uformować kopczyk z zagłębieniem w centrum, a do zagłębienia wlać masło i jajka.
- Wyrobić ciasto. Dodać migdały i wyrobić, żeby się wymieszały. Uformować z ciasta kulę, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem; piekarnik rozgrzać do 200 C.
- Ciasto pokroić na 6 kawałków, a z każdego uformować wałek długości 25 cm. Ułożyć wałki na blasze, zostawiając między nimi odstępy, gdyż jeszcze urosną w pieczeniu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
- Ostudzić nieco upieczone wałki, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blasze i piec jeszcze przez 8-10 minut w 200 C aż się przyrumienią.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze