Cantuccini- ciasteczka z migdałami

Przepis na Cantuccini- ciasteczka z migdałami
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka z migdałami to pyszna, krucha przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na domowy deser, jak i drugie śniadanie do szkoły czy piknik. Ciasteczka pieczone są z dodatkiem prawdziwych migdałów, które posiadają wiele cennych wartości odżywczych.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 25 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka
  • 175 g migdałów, grubo posiekanych

Promocje na składniki

Jak zrobić cantuccini- ciasteczka z migdałami

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Uformować kopczyk z zagłębieniem w centrum, a do zagłębienia wlać masło i jajka.
  2. Wyrobić ciasto. Dodać migdały i wyrobić, żeby się wymieszały. Uformować z ciasta kulę, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem; piekarnik rozgrzać do 200 C.
  4. Ciasto pokroić na 6 kawałków, a z każdego uformować wałek długości 25 cm. Ułożyć wałki na blasze, zostawiając między nimi odstępy, gdyż jeszcze urosną w pieczeniu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
  5. Ostudzić nieco upieczone wałki, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blasze i piec jeszcze przez 8-10 minut w 200 C aż się przyrumienią.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.