Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Curry z kurczakiem
65min
średni
1
02.11.2023Curry z kurczakiem to przepis, którego niezwykle ważną częścią składową są aromatyczne przyprawy, dzięki którym udka z kurczaka nabierają niepowtarzalnego, intensywnego smaku. Wraz z ryżem stanowi świetną propozycję obiadową dla lubiących kuchnię orientalną.
Spis treści:
Składniki
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 50 g imbiru, posiekanego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 5cm laska cynamonu
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru o drobnych kryształkach
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 8 ud z kurczaka (około 800g)
- 250 ml gorącego bulionu z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Jak zrobić curry z kurczakiem
- Z grubsza posiekaj dużą cebulę, wrzuć do robota kuchennego i zetrzyj. Do pasty dodaj 3 łyżeczki wody. Możesz użyć do tego blendera lub tarki. Przełóż do miski i odstaw na bok.
- Umieść 6 grubo posiekanych ząbków czosnku i 50 g imbiru w robocie i zetrzyj na gładko. Dodaj 3-4 łyżki wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Jeśli nie masz robota kuchennego, zmiel czosnek w prasce, a imbir drobno zetrzyj.
- Podgrzej 4 łyżki oleju roślinnego w woku lub na głębokiej patelni.
- Zmieszaj kminek, koper włoski, cynamon i chilli i wrzuć do woka na ok 30 sekund, aż aż przyprawy wyzwolą pachnący aromat.
- Dodaj pastę cebulową – smaż, aż woda wyparuje, a cebula zmieni kolor na piękny, ciemny złoty – ok 7-8 minut.
- Dodaj czosnek i pastę imbirową i smaż przez kolejne 2 minuty – mieszając cały czas.
- Wymieszaj garam masala, kurkumę i 1 łyżeczkę cukru i kontynuuj smażenie przez 20 sekund, a później dorzuć pomidory.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut bez przykrywki, aż pomidory zmniejszą objętość.
- Udka dorzuć do woka, gdy większość wody z pomidorów wyparuje. Smaż przez 5 minut, a następnie zalej bulionem drobiowym.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut bez przykrywki, aż kurczak będzie miękki, a masala lekko zagęszczona – może być konieczne dodanie dodatkowej porcji wody lub bulionu, jeśli sos okaże się za gęsty.
- Posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem basmati oraz kapką jogurtu na boku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze