Curry z kurczakiem

Przepis na Curry z kurczakiem
Czas przygotowania65min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Curry z kurczakiem to przepis, którego niezwykle ważną częścią składową są aromatyczne przyprawy, dzięki którym udka z kurczaka nabierają niepowtarzalnego, intensywnego smaku. Wraz z ryżem stanowi świetną propozycję obiadową dla lubiących kuchnię orientalną.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 50 g imbiru, posiekanego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 5cm laska cynamonu
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru o drobnych kryształkach
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 8 ud z kurczaka (około 800g)
  • 250 ml gorącego bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Promocje na składniki

Jak zrobić curry z kurczakiem

  1. Z grubsza posiekaj dużą cebulę, wrzuć do robota kuchennego i zetrzyj. Do pasty dodaj 3 łyżeczki wody. Możesz użyć do tego blendera lub tarki. Przełóż do miski i odstaw na bok.
  2. Umieść 6 grubo posiekanych ząbków czosnku i 50 g imbiru w robocie i zetrzyj na gładko. Dodaj 3-4 łyżki wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Jeśli nie masz robota kuchennego, zmiel czosnek w prasce, a imbir drobno zetrzyj.
  3. Podgrzej 4 łyżki oleju roślinnego w woku lub na głębokiej patelni.
  4. Zmieszaj kminek, koper włoski, cynamon i chilli i wrzuć do woka na ok 30 sekund, aż aż przyprawy wyzwolą pachnący aromat.
  5. Dodaj pastę cebulową – smaż, aż woda wyparuje, a cebula zmieni kolor na piękny, ciemny złoty – ok 7-8 minut.
  6. Dodaj czosnek i pastę imbirową i smaż przez kolejne 2 minuty – mieszając cały czas.
  7. Wymieszaj garam masala, kurkumę i 1 łyżeczkę cukru i kontynuuj smażenie przez 20 sekund, a później dorzuć pomidory.
  8. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut bez przykrywki, aż pomidory zmniejszą objętość.
  9. Udka dorzuć do woka, gdy większość wody z pomidorów wyparuje. Smaż przez 5 minut, a następnie zalej bulionem drobiowym.
  10. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut bez przykrywki, aż kurczak będzie miękki, a masala lekko zagęszczona – może być konieczne dodanie dodatkowej porcji wody lub bulionu, jeśli sos okaże się za gęsty.
  11. Posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem basmati oraz kapką jogurtu na boku.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Daria 22.02.2019 Wypróbowane z piersiami z kurczaka, wyszło super, rodzinka zadowolona!