Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Farinata
30 min + odstawienie
średni
Farinata to włoskie placuszki, przygotowane z użyciem mąki z ciecierzycy. Jest to smaczna przekąska, która zaspokoi mały głód.
Spis treści:
Składniki
- 450 ml wody
- 210 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego)
Jak zrobić farinata
- Mąkę wymieszać z wodą, 1 łyżką oliwy i solą. Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzać piekarnik do 240 C. Rozgrzać żeliwną patelnię lub blaszkę. Z ciasta zdjąć pianę, która się na nim wytworzyła. Wmieszać rozmaryn.
- Na gorącą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, a następnie wlać ciasto. Delikatnie włożyć patelnię z powrotem do piekarnika i piec farinatę przez 25 minut, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze