Farinata

Przepis na Farinata
Czas przygotowania30 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Farinata to włoskie placuszki, przygotowane z użyciem mąki z ciecierzycy. Jest to smaczna przekąska, która zaspokoi mały głód.

Składniki

  • 450 ml wody
  • 210 g mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego)

Promocje na składniki

Jak zrobić farinata

  1. Mąkę wymieszać z wodą, 1 łyżką oliwy i solą. Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzać piekarnik do 240 C. Rozgrzać żeliwną patelnię lub blaszkę. Z ciasta zdjąć pianę, która się na nim wytworzyła. Wmieszać rozmaryn.
  3. Na gorącą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, a następnie wlać ciasto. Delikatnie włożyć patelnię z powrotem do piekarnika i piec farinatę przez 25 minut, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.