Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Fondue serowe
25 min
średni
02.11.2023
Fondue serowe to świetny pomysł na romantyczną kolację lub randkę. Ten efektowny i elegancki posiłek sprzyja rozmowom i daje mnóstwo radości. Najlepiej smakuje przy akompaniamencie wina.
Spis treści:
Składniki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
- 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 bagietka pokrojona w 2 centymetrowe kostki
Jak zrobić fondue serowe
- Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając.
- Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze