Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Kapuśniak wegetariański
80 min
średni
02.11.2023
Ten warzywny, wegetariański kapuśniak z ziemniakami to smaczna i lekka bezmięsna zupa. Słodki i delikatny w smaku będzie stanowił świetny wstęp do cięższego i bardziej sycącego drugiego dania. Polecamy.
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- oliwa z oliwek
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 kg kapusty
- kilka ziemniaków
- kminek (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić kapuśniak wegetariański
- Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę i półplasterki.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i przyprawy (oprócz soli, pieprzu i kminku) i podsmażać chwilę, aż zaczną uwalniać aromaty
- Zalać warzywa wrzącą wodą (ok. 3 l) i gotować aż nieco zmiękną (ok. 15 minut).
- o warzyw w garnku dodać poszatkowaną kapustę. Dodać i kminek (opcjonalnie) i gotować aż kapusta będzie miękka (ok. 30-40 minut).
- W osobnym garnku ugotować do miękkości ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę).
- Do zupy dodać ugotowane ziemniaki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze