Kapuśniak wegetariański

Przepis na Kapuśniak wegetariański
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ten warzywny, wegetariański kapuśniak z ziemniakami to smaczna i lekka bezmięsna zupa. Słodki i delikatny w smaku będzie stanowił świetny wstęp do cięższego i bardziej sycącego drugiego dania. Polecamy.

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • oliwa z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 kg kapusty
  • kilka ziemniaków
  • kminek (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić kapuśniak wegetariański

  1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę i półplasterki.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i przyprawy (oprócz soli, pieprzu i kminku) i podsmażać chwilę, aż zaczną uwalniać aromaty
  3. Zalać warzywa wrzącą wodą (ok. 3 l) i gotować aż nieco zmiękną (ok. 15 minut).
  4. o warzyw w garnku dodać poszatkowaną kapustę. Dodać i kminek (opcjonalnie) i gotować aż kapusta będzie miękka (ok. 30-40 minut).
  5. W osobnym garnku ugotować do miękkości ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę).
  6. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.