Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Karpatka
100 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 235 ml (1 szkl.) wody
- 125 g (1/2 kostki) margaryny
- 250 g (1 szkl.) mąki i 1/2 łyżki
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 ml mleka
- 220 g (1 szkl.) cukru
- 2 łyżki budyniu
- 2 łyżki cukru pudru
- 220 g masła
Jak zrobić karpatka
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
- Zagotować wodę z margaryną. Nadal gotując dodać 1 szkl. mąki. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
- Do ostudzonej masy dodać 5 całych jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i piec jedno po drugim w nagrzanym piekarniku do 250ºC przez okolo 30 minut w formie 23×33 cm, aż wyrośnie nierówne pofalowane lekko zarumienione ciasto.
- Masa: Zagotować mleko z cukrem. Do tego dodać mleko, budyń i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Zagotować jak budyń, ostudzić. Kostkę masła utrzeć i dodawać ostudzoną masę budyniową.
- Przełożyć masą upieczone ostudzone placki i na koniec poprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze