Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Komosa ryżowa tabbouleh
20min
średni
02.11.2023
Coraz bardziej popularna i coraz łatwiej dostępna jest komosa ryżowa. Przepisy są liczne, jednak my polecamy ten w stylu tabbouleh, na wzór krajów Bliskiego Wschodu. Komosę ryżową tabbouleh można jeść zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielny posiłek.
Składniki
- 200 g komosy ryżowej
- 1-2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mały pęczek mięty, posiekanej
- mały pęczek pietruszki, posiekanej
- pęczek cebuli dymki
- ½ ogórka bez nasion i pokrojonego w kostkę
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- mała papryka czerwona
Jak zrobić komosa ryżowa tabbouleh
- Opłucz dobrze komosę i umieść na patelni z około dwukrotnie większą ilością wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż ziarna spęcznieją
- Wyłącz gaz i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wylej wodę, która jest jeszcze w garnku.
- Przypraw komosę, dodaj sok z cytryny i olej i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój pozostałe składniki, dodaj do komosy, wymieszaj, a następnie podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze