Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Korniszony
15 min + fermentacja
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1 kg jak najmniejszych ogórków
- 1,5 l wody
- 3 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 łyżka octu
- pęczek kopru
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Jak zrobić korniszony
- Dobrze umyć ogórki, ale nie obierać ich (jeśli to możliwe, użyć ogórków organicznych). W zależności od wielkości ogórków, pokroić je w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i wydrapać nasiona.
- Dużą miskę napełnić w 2/3 kostkami lodu i ułożyć na nich ogórki. Wstawić do lodówki. W garnku zagotować wodę z solą i octem, a następnie odstawić aby ostygła.
- Ułożyć ogórki w dużym słoju (2 litrowym z zakrętką), wkładając też do niego gałązki kopru, ząbki czosnku i ziarnka pieprzu. Wlać do słoja ostudzoną zalewę, aby ogórki były całkowicie przykryte.
- Dobrze zakręcić słoik i odstawić na 4-6 dni do lodówki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze