Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pierniczki
25 min
średni
02.11.2023
Pierniczki to korzenne ciasteczka, tradycyjna przekąska i ozdoba świąteczna. Polecamy ten prosty przepis na ciasto, z którego wykroić można wybrane przez siebie kształty i stworzyć pyszne i piękne pierniczki.
Spis treści:
Jak zrobić pierniczki
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przesiać oba gatunki mąki, sodę, imbir i cynamon do miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
- Roztopić na małym ogniu w rondelku masło i miód, mieszając od czasu do czasu. Wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie, by powstało twardawe ciasto.
- Oderwać kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i dłońmi uformować z niego kulkę. Spłaszczyć, aby powstało grube ciasteczko o średnicy około 6 cm i ułożyć na nasmarowanej blasze.
- Podobnie przygotować pozostałe pierniczki. Ewentualnie można rozwałkować ciasto i wykroić pierniczki foremkami o wybranym kształcie.
- Piec 8-10 minut, aż pierniczki lekko wyrosną i przyrumienią się. Odstawić na blasze na 2-3 minuty, aż stwardnieją na tyle, by nie łamały się podczas zdejmowania z blachy.
- Przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze