Pierniczki

Przepis na Pierniczki
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pierniczki to korzenne ciasteczka, tradycyjna przekąska i ozdoba świąteczna. Polecamy ten prosty przepis na ciasto, z którego wykroić można wybrane przez siebie kształty i stworzyć pyszne i piękne pierniczki.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pierniczki

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przesiać oba gatunki mąki, sodę, imbir i cynamon do miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
  2. Roztopić na małym ogniu w rondelku masło i miód, mieszając od czasu do czasu. Wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie, by powstało twardawe ciasto.
  3. Oderwać kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i dłońmi uformować z niego kulkę. Spłaszczyć, aby powstało grube ciasteczko o średnicy około 6 cm i ułożyć na nasmarowanej blasze.
  4. Podobnie przygotować pozostałe pierniczki. Ewentualnie można rozwałkować ciasto i wykroić pierniczki foremkami o wybranym kształcie.
  5. Piec 8-10 minut, aż pierniczki lekko wyrosną i przyrumienią się. Odstawić na blasze na 2-3 minuty, aż stwardnieją na tyle, by nie łamały się podczas zdejmowania z blachy.
  6. Przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.