Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Podsmażane ziemniaczki czosnkowe
40 min
średni
02.11.2023
Podsmażane ziemniaczki czosnkowe z imbirem, kminem, kurkumą i sokiem z cytryny to pyszne, chrupiące ziemniaczki, które świetnie smakować będą zarówno z dodatkiem mięs i warzyw, jak i same. Polecamy wypróbować ten przepis na smażone ziemniaki.
Składniki
- 3 cm świeżego imbiru
- 750 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 8 ząbków czosnku
- 1½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1½ łyżeczki kurkumy
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Jak zrobić podsmażane ziemniaczki czosnkowe
- Pokroić nieobrany imbir na 3 grube plastry. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej.
- Wrzucić imbir, nieobrany czosnek, ziarna kopru włoskiego, kminu oraz kurkumę. Podsmażać na oliwie około minuty.
- Wrzucić na patelnię ziemniaki i wymieszać. Smażyć około 5 minut, aż się przyrumienią. Dolać wodę i gotować ziemniaki na patelni pod przykryciem 25-30 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią.
- Wyjąć z patelni imbir i czosnek. Posolić ziemniaki i skropić sokiem cytrynowym. Można też rozgnieść ząbki czosnku w prasce i wymieszać z ziemniakami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze