Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Praliny czekoladowe z marcepanem i orzechami włoskimi
40 min
średni
02.11.2023
Praliny czekoladowe z marcepanem i orzechami włoskimi to domowe praliny, przygotowywane z marcepanu, orzechów włoskich i rumu, zanurzone w polewie czekoladowej. Te pyszne słodycze świetnie sprawdzą się na deser: zarówno na co dzień, jak i na przyjęciu czy imprezie.
Składniki
- 400 g marcepanu
- 100 g cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 2 łyżeczki rumu
- 1-2 (300 g) tabliczki polewy z ciemnej czekolady
- 50 połówek orzechów włoskich
Jak zrobić praliny czekoladowe z marcepanem i orzechami włoskimi
- Marcepan wyrobić z 80 g cukru pudru, posiekanymi orzechami, rumem i likierem.
- Pozostałym cukrem pudrem posypać czystą powierzchnię do pracy. Rozwałkować masę marcepanową i wycinać kółka, kwadraty lub prostokąty.
- Stopić polewę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Pralinki nabijać na widelec lub wykałaczki, zanurzać w czekoladzie, strzepując nadmiar. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić, aby polewa lekko zastygła i udekorować połówką orzecha. Zostawić, żaby całkowicie stężały i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze