Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Śledzie w śmietanie
70min
średni
02.11.2023
Śledzie w śmietanie z jabłkiem to nasza propozycja podania śledzia na kolację wigilijną w ciekawej odsłonie, w której smak śledzia przełamany jest kwaskowatym posmakiem jabłka. Ten przepis na śledzia w śmietanie jest prosty, jego wykonanie szybkie, a efekt końcowy na pewno zadowoli wigilijnych gości.
Spis treści:
Składniki
- 6 płatów śledzi matjasów
- kilka łyżeczek octu
- biały pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- 1 kubek śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 jajko na twardo, drobno posiekane
Jak zrobić śledzie w śmietanie
- Śledzie odsączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić.
- Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.
- Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze