Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Wegańskie kotleciki z soczewicy
40 min
średni
Wegańskie kotleciki z soczewicy to kotleciki na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, soku z cytryny i cebulek dymek. Te smakowite kotleciki mogą stanowić samodzielne danie, ale można je też podawać z ziemniakami czy chlebem.
Składniki
- 400 ml wody
- 250 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 7 cebulek dymek, drobno posiekanych
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić wegańskie kotleciki z soczewicy
- W rondelku wymieszać wodę z soczewicą i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż cała woda się wchłonie.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać dymkę i smażyć, aż będzie miękka – 3-4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- W dużej misce wymieszać soczewicę z zawartością patelni. Dodać pietruszkę, sok cytrynowy, chili, kumin i sól. Wyrabiać masę rękami, aż wszystko się dobrze połączy.
- Formować masę w dłoniach, tworząc podłużne kotleciki lub kuleczki i układać je na talerzu. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschły. Podawać na liściach sałaty.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze