Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Ziemniaczki pieczone z rozmarynem i serem
50 min
średni
02.11.2023
Ziemniaczki pieczone z rozmarynem i serem to pyszne, pieczone w piekarniku ziemniaki w mundurkach z ziołami i warstewką tartego, żółtego sera. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs na drugie danie, ale także jako samodzielna przekąska. Polecamy.
Składniki
- ok. 800 g ziemniaków (z cienką skórką), pokrojonych w łódeczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- rozmaryn w gałązkach lub suszony
- sól
- 4 łyżki tartego, żółtego sera
Jak zrobić ziemniaczki pieczone z rozmarynem i serem
- Ziemniaki dobrze myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy skórkę np. druciakiem do mycia naczyń.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią ziemniaki.
- Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i ziołami.
- Rozsmarowujemy oliwę pędzelkiem do ciast.
- Pieczemy w 220 stopniach, ok 35 min. Następnie wyjmujemy i posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok 10 min, aż ziemniaki będą dobre w środku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze