Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Grzyby shitake z makaronem
15min
średni
02.11.2023
Składniki
- 375g makaronu ryżowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- kawałek imbiru, starty
- 300 g świeżych grzybów shiitake, w plasterkach
- 8 dymek, przekrojone, następnie cienko pokroić na paski wzdłuż
- 2 łyżki dobrej jakości sosu ostrygowego
- 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
- kiełki fasoli mung ze słoika
Jak zrobić grzyby shitake z makaronem
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania, a następnie skrop odrobiną oleju sezamowego, aby zapobiec sklejaniu.
- Rozgrzej wok na dużym ogniu, a następnie dodaj olej z orzeszków ziemnych. Gdy już jest gorący dodaj imbir i kiełki fasoli, smaż przez kilka sekund, następnie dodaj grzyby z odrobiną wody, aby stworzyć parę i gotuj przez 1 min.
- Wmieszaj w ugotowany makaron, następnie dodaj dymki, sos ostrygowy i sojowy i odrobinę oleju sezamowego.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze