Maczanka krakowska

Przepis na Maczanka krakowska
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato – pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, podsmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować ?. Maczanka krakowska jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić maczanka krakowska

  1. Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.
  2. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski z olejem. Dobrze nacieramy całe mięso olejem z przyprawami, a następnie obkładamy liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
  3. Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki i obsmażamy ją z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Do miski z pozostałością marynaty wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
  5. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  6. Na rozgrzanym oleju pozostałym po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki stracą jędrność i cała woda z nich wyparuje. Dodajemy sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.
  7. Bułki przecinamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Mięso wyciągamy z piekarnika i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  8. Górę oraz dół bułki obficie polewamy sosem pozostałym z pieczenia karkówki. Na dół układamy plasterki ogórka kiszonego, następnie wykładamy rozdrobnioną karkówkę, a kolejno pieczarki z cebulką. Przykrywamy górą bułki. Maczanka krakowska gotowa 🙂

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar 02.07.2019 Ten przepis pokazuje, że Polacy nie mają się czego wstydzić jeżeli chodzi o gotowanie - na zachodzie wymyślne burgery, a u nas Maczanka Krakowska