Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Maczanka krakowska
średni
1
02.11.2023Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato – pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, podsmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować ?. Maczanka krakowska jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter.
Spis treści:
Składniki
- 500g karkówki
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 kajzerki
- 1 szklanka bulionu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- Marynata:
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- szczypta papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- sól, pieprz
Jak zrobić maczanka krakowska
- Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.
- Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski z olejem. Dobrze nacieramy całe mięso olejem z przyprawami, a następnie obkładamy liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
- Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki i obsmażamy ją z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do miski z pozostałością marynaty wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
- Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
- Na rozgrzanym oleju pozostałym po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki stracą jędrność i cała woda z nich wyparuje. Dodajemy sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.
- Bułki przecinamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Mięso wyciągamy z piekarnika i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
- Górę oraz dół bułki obficie polewamy sosem pozostałym z pieczenia karkówki. Na dół układamy plasterki ogórka kiszonego, następnie wykładamy rozdrobnioną karkówkę, a kolejno pieczarki z cebulką. Przykrywamy górą bułki. Maczanka krakowska gotowa 🙂
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze