
Maczanka krakowska - przepis
Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato – pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, podsmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować ?. Maczanka krakowska jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter.

Składniki
500g karkówki
300g pieczarek
2 cebule
4 kajzerki
1 szklanka bulionu
1 pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
Marynata:
100 ml oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
szczypta papryki ostrej, mielonej
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
sól, pieprz
Jak zrobić Maczanka krakowska
1
Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.
2
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski z olejem. Dobrze nacieramy całe mięso olejem z przyprawami, a następnie obkładamy liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
3
Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki i obsmażamy ją z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4
Do miski z pozostałością marynaty wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
5
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
6
Na rozgrzanym oleju pozostałym po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki stracą jędrność i cała woda z nich wyparuje. Dodajemy sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.
7
Bułki przecinamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Mięso wyciągamy z piekarnika i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
8
Górę oraz dół bułki obficie polewamy sosem pozostałym z pieczenia karkówki. Na dół układamy plasterki ogórka kiszonego, następnie wykładamy rozdrobnioną karkówkę, a kolejno pieczarki z cebulką. Przykrywamy górą bułki. Maczanka krakowska gotowa 🙂
Tags:
Kuchnia Magdaleny
Ten przepis pokazuje, że Polacy nie mają się czego wstydzić jeżeli chodzi o gotowanie – na zachodzie wymyślne burgery, a u nas Maczanka Krakowska