Maczanka krakowska

Maczanka krakowska - przepis

Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato – pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, podsmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować ?. Maczanka krakowska jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter.

Maczanka krakowska

Składniki

500g karkówki

300g pieczarek

2 cebule

4 ogórki kiszone

4 kajzerki

1 szklanka bulionu

1 pęczek natki pietruszki

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

Marynata:

100 ml oleju rzepakowego

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka kminku

szczypta papryki ostrej, mielonej

1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej

sól, pieprz

Jak zrobić Maczanka krakowska

1

Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.

2

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski z olejem. Dobrze nacieramy całe mięso olejem z przyprawami, a następnie obkładamy liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.

3

Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki i obsmażamy ją z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

Do miski z pozostałością marynaty wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.

5

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

6

Na rozgrzanym oleju pozostałym po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki stracą jędrność i cała woda z nich wyparuje. Dodajemy sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.

7

Bułki przecinamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Mięso wyciągamy z piekarnika i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

8

Górę oraz dół bułki obficie polewamy sosem pozostałym z pieczenia karkówki. Na dół układamy plasterki ogórka kiszonego, następnie wykładamy rozdrobnioną karkówkę, a kolejno pieczarki z cebulką. Przykrywamy górą bułki. Maczanka krakowska gotowa 🙂

Tags:

    • Anonim
    • 2 lipca 2019
    Odpowiedz

    Ten przepis pokazuje, że Polacy nie mają się czego wstydzić jeżeli chodzi o gotowanie – na zachodzie wymyślne burgery, a u nas Maczanka Krakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X