
Najprostsze wegańskie ciastka czekoladowe - przepis
Przepis bez jajek, bez mleka, bez masła. Szybkie ciasteczka robi się w mniej niż 30 minut, z czego 15 min. nasze ciasteczka leżą w piekarniku (bez termoobiegu). W środku są miękkie i wilgotne, na zewnątrz kruche. Jeśli będziecie trzymać je chwilę dłużej do 20 min – ciasteczka w całości będą kruche. Składników wystarczy na ok. 24 wegańskie ciasteczka czekoladowe.

Składniki
250g miękkiej margaryny (kostka)
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
Jak zrobić Najprostsze wegańskie ciastka czekoladowe
1
Piekarnik rozgrzej do ok 175°C
2
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
3
Spłaszczone kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut.
Nie miksujcie blenderem! Jeżeli masz taką możliwość, użyj robota z funkcją wyrabiania ciasta. Ja mam końcówki „świderki” do zwykłego miksera. Łyżka, kula do ucierania czy po prostu ręka wystarczająco dobrze sprawdzą się przy mieszaniu. Blender kielichowy czy ręczny swoimi ostrzami nie wymiesza nam ciasta tak jak trzeba.
Nie ma potrzeby roztapiać margaryny – wręcz tego nie polecamy, bo ciasto wyjdzie zbyt płynne. Jeśli mamy twardą kostkę, można ją rozdrobnić na mniejsze kawałki i spróbować najpierw łyżką utrzeć z sypką masą, a następnie dodać odrobinę wrzątku.
Tags:
FlyNerd
HEJ. WEGAŃSKIE TO BEZ PRODUKTÓW ODZWIERZĘCYCH. TE NIE SĄ WEGAŃSKIE, BO JEST MARGARYNA. MOZNA ZASTAPIĆ OLEJEM KOKOSOWYM?