Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Risotto z piekarnika
35min
średni
1
02.11.2023Risotto z piekarnika to potrawa na bazie ryżu, gotowanego z dodatkiem bulionu drobiowego, z wędzonym boczkiem, pomidorkami cherry i parmezanem. Prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo sycąca.
Składniki
- 250g paczka wędzonego boczku, pokrojona na małe kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 25 g masła
- 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
- pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
- 150g paczka pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
- 700 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 90 g parmezanu, startego
Jak zrobić risotto z piekarnika
- Rozgrzej piekarnik do 200C, z termoobiegiem.
- Podsmaż bekon na patelni, aż będzie złocisty i chrupiący.
- Dodaj cebulę i masło i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dorzuć ryż i dobrze wymieszaj. Wlej wino, gotuj przez ok 2 minuty, do momentu wchłonięcia.
- Dodaj pomidory i gorący bulion, a następnie szybko wymieszaj ryż. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj przez ok 15 minut. Wsyp równomiernie większość parmezanu, odczekaj chwilę, aż zacznie się topić i brązowieć.
- Podawaj posypane resztą sera.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze