Policzki wieprzowe

Przepis na Policzki wieprzowe
Czas przygotowania90min
Poziom trudnościśredni
Ocena 4.0
02.11.2023

Składniki

  • Oliwa z oliwek, do smażenia
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 600g wieprzowych policzków, nadmiar tłuszczu odcięty
  • 1 łyżka mąki, doprawiona solą i pieprzem
  • 2 spore ząbki czosnku, pokruszone
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 150 ml średnio wytrawnego sherry
  • 500 ml bulionu wołowego
  • liście bazylii do ozdoby
  • ziemniaki lub ryż do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić policzki wieprzowe

  1. Podgrzej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, następnie wrzuć cebulę. Podsmażaj, aż zmięknie i lekko się zabarwi. Przełóż ją na talerzyk.
  2. Wrzuć policzki do wcześniej przyprawionej mąki. Dodaj trochę więcej oleju na patelnię i zwiększ ogień. Wrzuć policzki i smaż, aż zbrązowieją. Zmniejsz ogień.
  3. Dorzuć odłożoną wcześniej cebulę na patelnię. Dodaj czosnek, kminek, paprykę i smaż przez minutę, a następnie wlej sherry. Dobrze wymieszaj.
  4. Wlej bulion wołowy i gotuj, aż policzki będą miękkie – ok 40min.
  5. Do podania ułóż listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.