Ciasto z masłem orzechowym

Przepis na Ciasto z masłem orzechowym
Czas przygotowania60min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 200g masła, zmiękczone, plus ekstra do smarowania
  • 3 łyżki gładkiego masła orzechowego, plus 2 łyżki na środek
  • 4 duże jaja
  • 200g cukru o drobnych kryształkach
  • 150g naturalnego jogurtu
  • 200g samorosnącej mąki
  • 50g solonych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g mlecznej czekolady, pokruszonej
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kremu kajmakowego

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym

  1. Natłuść dwie okrągłe blachy (ok 20 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
  2. Dobrze zmieszaj masło, 3 łyżki masła orzechowego, jajka, cukier i jogurt razem, aż masa uzyska gładki i kremowy wygląd.
  3. Dołóż mąkę, dobrze zmieszaj, a następnie podziel masę między blachy, za pomocą łopatki, aby wybrać całość. Piecz przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
  4. W międzyczasie zmieszaj solone orzeszki ziemne i cukier puder z ½ łyżeczki wody, aż dobrze się nim pokryją. Rozłóż papier do pieczenia i wysyp na niego orzeszki. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Podkręć piekarnik do 200 ° C, następnie włóż do niego orzeszki. Piecz przez 10 minut, kilkakrotnie mieszając, aż będą złote.
  5. Następnie przygotuj polewę: roztop czekoladę z mlekiem w garnku nad gotującą się wodą lub w mikrofalówce, a następnie mieszaj, aż czekolada połączy się z mlekiem. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Wyłóż jedno ciasto na duży talerz, posmaruj 2 łyżkami masła orzechowego i masą kajmakową. Na górę połóż drugą porcję ciasta, a następnie posmaruj ją czekoladową polewą i wygładź. Rozłóż na wierzchu karmelizowane orzeszki ziemne i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.