Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczarki nadziewane chorizo
40 min
średni
Pieczarki nadziewane chorizo to pyszna i efektowna przekąska, która zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Farsz z kiełbasy chorizo, czosnku i szalotek świetnie współgra ze smakiem pieczarek. Polecamy.
Składniki
- 400 g dużych pieczarek (około 16 sztuk)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki drobno posiekane
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku – do smaku
- bułka tarta do posypania
Jak zrobić pieczarki nadziewane chorizo
- Rozgrzać piekarnik do 200 C. Obficie posmarować oliwą naczynie żaroodporne.
- Pieczarki oczyścić i odciąć nóżki. Nóżki drobno posiekać. Zdjąć skórę z kiełbasy; kiełbasę drobno posiekać.
- W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić szalotkę. Dodać nóżki pieczarek, chorizo i czosnek i dusić na średnim ogniu. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek i włożyć je do przygotowanego naczynia żaroodpornego (nadzieniem do góry). Posypać obficie bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 -15 minut. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze