Cukinia marynowana na słodko-kwaśno - przepis na cukinię do słoików na zimę
Składniki
Aby zabrać się za przyrządzenie cukinii w zalewie słodko-kwaśnej, warto wcześniej zadbać o zakupienie kilku prostych składników.
Składniki do słoików:
- 1,5 kg cukinii
- mała czerwona papryka
- 4 małe liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu
- płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Składniki na zalewę:
Jak zrobić cukinia marynowana na słodko-kwaśno - przepis na cukinię do słoików na zimę
Wszystkie składniki naszykowane, więc najwyższy czas zabrać się do pracy. Zamknięcie smakowitej cukinii w słoiczkach przebiega w pięciu prostych krokach.
- W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i oczyścić warzywa. Cukinię obierz ze skóry, za pomocą łyżki wybierz miąższ, następnie pokrój ją w słupki o szerokości 1 cm. Długość słupków dostosuj do wysokości słoika. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i błonki, następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Przygotuj słoiki. Podana ilość warzyw powinna zmieścić się w czterech półlitrowych słoikach, choć może się zdarzyć, że będzie potrzebny i piąty. Każdy z nich powinien być dokładnie umyty i wyparzony. Powinien także posiadać nieuszkodzoną, a najlepiej nową zakrętkę.
- Osuszone słoiki wypełnij cukinią oraz papryką. Do każdego słoika dodaj 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, 4 ziarna pieprzu oraz 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy.
- Przejdź do przygotowania zalewy w rondelku. Wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Zalewę gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Oceń słodko kwaśny smak zalewy i w razie czego delikatnie dopraw octem bądź cukrem wedle swojego smaku.
- Zalej cukinię gorącą zalewą zwracając uwagę na to, aby 100% warzyw znajdowało się poniżej jej poziomu. Słoiki odwróć wieczkami do góry i trzymaj w takiej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówki
Przygotowanie cukinii w słodko-kwaśnej zalewie jest szybkie i proste. Gwarantujemy, że nie raz docenisz słoiki schowane głęboko w szafce.
Gdy przygotowanie cukinii marynowanej opanujesz do perfekcji, możesz wzbogacić przepis o swoje autorskie pomysły. Lubisz przetwory z dodatkiem chili, musztardy czy miodu? Nie wahaj się ich użyć i tutaj!
Z czym podawać cukinię marynowaną w zalewie słodko kwaśnej?
Cukinia marynowana ma wiele zastosowań. Sprawdzi się zarówno w formie sałatki obiadowej, jak i warzywnego dodatku do kanapek. Wyrazisty smak cukinii będzie również idealnie komponował z grillowanym czy smażonym mięsem.
Słodko-kwaśna cukinia okaże się unikalnym składnikiem imprezowych koreczków oraz sałatek. Marynowaną cukinię równie dobrze możesz podać solo – jako przekąskę podczas spotkań towarzyskich.
Gdzie i jak długo przechowywać cukinię marynowaną w słoikach?
Najlepszym miejscem dla cukinii marynowanej w słoikach okaże się chłodna, sucha i ciemna spiżarnia. Alternatywą może być każde inne miejsce z dala od źródła światła, wilgoci i ciepła, np. komórka, garaż, a nawet kuchenna szafka.
A jak długo marynowana cukinia może przebywać w takim miejscu? Najrozsądniej i najbezpieczniej będzie ją spożyć w przeciągu roku od jej sporządzenia. Przetwory przechowywane dłużej tracą swoje cenne walory smakowe oraz odżywcze.
Czy cukinię trzeba zalewać gorącą zalewą?
Nie. Cukinię ułożoną w słoikach możesz zalać chłodną zalewą, jednak musisz wówczas pamiętać o pasteryzacji. Aby skorzystać z tej metody, gorącą zalewę odstaw do ostygnięcia, po czym zalej nią warzywa wraz z przyprawami. Następnie zakręć szczelnie słoiki i włóż je do garnka z gotującą się wodą na 10-15 minut. Odstaw słoiki do ostygnięcia i… cukinia w zalewie słodko-kwaśnej gotowa!