Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Kapusta kiszona w słoiku
30 min + fermentowanie
średni
02.11.2023
Kapusta kiszona w słoiku to zaprawa z kapusty i marchewki, którą możemy przechowywać po przyrządzeniu przez dłuższy czas. Polecamy wypróbować ten przepis na kapustę kiszoną.
Jak zrobić kapusta kiszona w słoiku
- Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
- Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna.
- Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
- Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubić. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
- Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy ją przestawić do piwnicy lub do lodówki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze